Gisteren bracht Sarah de twee oudjes naar het station. Nodeloos gevreesd voor wilde stakingen, het treintje naar de luchthaven vertrok tijdig. Voor de vluchten hadden we de instapkaarten thuis al uitgeprint, dus moesten we nog enkel de valies “droppen”. Het was opvallend rustig op de luchthaven, we zouden op tweede kerstdag meer toerisme verwacht hebben. Ruim tijd om nog een stukje pizza te eten. Daarbij ook een lekker lookbrood, al zouden we achteraf bedenken dat we dat misschien beter niet hadden gegeten.
Ook in Londen naar verhouding niet al te druk op Heathrow. En bleek daar dus wél een staking de metro platgelegd te hebben!
Over de vlucht zelf weinig nieuws. Geen IKK ditmaal. Maar niettemin weinig (Geert) tot niet (Anne) geslapen. Zodat we als twee slappe vodjes aankomen in Kaapstad. Gelukkig is er maar één uur verschil, dus een echte jetlag moeten we niet vrezen. En alweer amper volk op de luchthaven, onze vlucht is de eerste van die dag.
Onze gids wacht ons op met onze namen -juist gespeld!- op een bordje. Ivan zal ons de komende dagen begeleiden en rondrijden. Rijden en ondertussen honderduit vertellen over de gebruiken, de geschiedenis of de bezienswaardigheden is voor hem geen enkele moeite. Hij woont hier ondertussen een dozijn jaren, en over het land heeft hij het zonder moeite in de “wij”-vorm.

Ivan brengt ons eerst en vooral naar onze guest house om ons wat te kunnen opfrissen. We kunnen er zelfs nog ontbijten. Het huis is ontworpen door ene mijnheer Parker, die net voor WOI enkele jaren burgemeester is geweest van Kaapstad. Het combineert de Hollands-Kaapse stijl (een golvende façade) met Engelse trekjes (een portico om in de schaduw te kunnen zitten, een voortuintje) en een zuiderse, mediterrane sfeer. Een rustig huis aan een rustige straat. We sturen Sarah een sms’je om te zeggen dat we goed aangekomen zijn, hopelijk krijgt ze het zonder problemen.

Ook al zijn we nog heel moe, beslissen we toch in de voormiddag nog een uitstap te maken terwijl het nog niet te warm is en de siesta ’s middags te doen. Om uit te waaien van het vliegtuig zullen we de beroemde tuinen Kirstenbosch gardens verkennen. Een zeer groot domein aan de voet van de Tafelberg, dat teruggaat naar de tijd van Cecil Rhodes. Het is schitterend aangelegd met tal van Zuid-Afrikaanse planten en bomen, met aparte delen bestemd voor geurige planten, voor geneeskrachtige planten, een beeldentuin, een moerasgedeelte (dat nu droog staat) en vooral heel wat groene parkjes waar de locals komen zonnen, rusten, of zelfs naar concerten luisteren. Het is er bovendien, door de nabijheid van de berg, niet te warm. Een mooi begin van de dag.

Na een uitgebreide siësta, vooral voor Anne nodig na de slapeloze nacht in het vliegtuig, trekken we naar de stad. Maar eens Ivan een blik werpt op de Tafelberg, verandert hij van idee: de berg opgaan, dat zullen we nu doen! Door het erg wisselvallige weer boven op de berg moet je de kans grijpen wanneer die zich voordoet. Wanneer het boven te winderig wordt, vertrekt de kabelbaan niet en iedereen wil in Kaapstad de Tafelberg bezoeken.
We schuiven aan voor een ticket en vervolgens voor de pendel. In elke pendel kunnen 65 personen staan, dus dat schiet behoorlijk op. Er staan wel files, maar alles samen wachten we nauwelijks een half uurtje, aankoop van het ticket inbegrepen. Bij het instappen wurmt een klein Italiaans meisje zich voor en door iedereen naar een van de weinige plaatsjes aan een open raampje en haakt zich daar vastbesloten aan de handgrepen, fototoestel in de aanslag. Helaas, alle moeite blijkt snel voor niets te zijn want eenmaal op weg krijgen we de mededeling dat iedereen de handgrepen moet loslaten. De binnenkant van de pendel draait immers rond zijn eigen as, zodat iedereen af en toe een blik door het open raampje kan werpen. De teleurstelling staat van haar gezicht te lezen. De rit naar boven duurt nauwelijks 3 minuten, maar biedt prachtige vergezichten. Zelfs Anne geniet, ondanks haar hoogtevrees.
Eenmaal boven is het koud en giert de wind door onze kleren. We krijgen nauwelijks onze jassen aan, zo hard waait het, terwijl we een half uur ervoor nog konden bakken in de warmte beneden. Het zicht is bij momenten wat belemmerd door de wolken, maar als je enkele minuten geduld hebt, is er altijd wel een wolkenloos moment. We wandelen ongeveer een uur rond boven, maar veel meer dan rondkijken, ooh en aah zeggen en foto’s maken doe je hier niet. Het panorama is grandioos: de baai, de dicht bebouwde stadsdelen en daartussen het groen van de leeuwenkop, een lagere uitstulping van de tafelberg. Twee “monumenten” van ’s lands geschiedenis liggen op een lijn: het bekende Robbeneiland en het voetbalstadium van de world cup 2011 (geen van beide een verwezenlijking waar het land trots op kan zijn, het stadium is fameus verlieslatend). We spotten boven nog enkele locals, en meest nauwe verwanten van de olifant, de dassies (een soort marmotten). We horen ook vele talen spreken, maar dat is allicht niet verwonderlijk in een land met 17 talen.
We zijn net op tijd weer beneden om te vernemen dat de kabelbaan die dag niet meer zal uitgaan wegens een toename van de wind. Iedereen die boven zit, moet nu toch naar beneden komen en de wachtenden beneden zijn er voor vandaag aan voor de moeite. Gelukkig blijft een ticket verschillende dagen geldig. We vragen ons wel af hoe de bergbeklimmers, die we op verschillende plaatsen op de flanken van de berg gespot hebben, nu verder moeten. Verder naar boven of terug naar beneden?
’s Avonds pakken we een andere grote toeristische plaats aan: het Victoria and Alfred Waterfront. Een samenraapsel van winkels, shopping centers en restaurants aan de kaaien. Zeer toeristisch, wat te toeristisch naar onze smaak. Het eten valt er behoorlijk tegen (we annuleren na anderhalf uur wachten onze bestelling en stappen het af), wat onze mening dat dit eigenlijk niet veel meer dan een toeristenval is, nog versterkt. Helemaal klopt deze mening niet, want ook de locals shoppen hier gretig en eten hier met de familie, maar het is toch niet echt ons ding.

Daarna foto’s overzetten en berichtje schrijven en dan off to bed.

We proberen meer foto’s te plaatsen op dit adres: http://www.flickr.com/photos/54996395@N04/sets/72157628595519047/

Advertenties