Uit de ervaring van mijn vorige Lembehreis – dat je ook teveel aan muckdiving kan doen en dan naar mooie visjes en koraalpanorama’s en weids zicht begint te verlangen – heb ik deze keer na een week Lembeh (met mijn drie Amerikaanse buddies) nog vier dagen geboekt bij het nationale park van Bunaken waar al dat fraais beschikbaar is.
Ons resort heeft voor elke dag van de week een vast traject. Blijkt nu dat dinsdag géén verplaatsing naar het park, maar drie duiken aan de westkust van Noord-Sulawesi staat gepland. “Sand and rubble”! Maar dan met geen tiende van wat in Lembeh te vinden is tussen dat zand. We waren dus beter nog een dag langer in Kungkungan gebleven.

Deze garnaal is wel leuk. IMG_6346
Na de nare ervaringen gisteren, worden we ook met de duikorganisatie op de boot erin bevestigd dat we ons gewoon vergist hebben om hier te boeken. Het duikcentrum is niet afgestemd op ons soort duikers, maar wel op beginners. Briefings waar alles drie maal wordt herhaald, tot daar aan toe. Maar twintig minuten en méér om vijftien duikers in het water te krijgen (ik tel de minuten pas vanaf het ogenblik dat iedereen al in het pak zit en het duikjacket aan heeft) geeft wel een beeld. Een duikgids die mij met grote gebaren bij hem roept om dan een lionfish of een pladijs te tonen. Gelukkig ziet hij wel waar we onze camera’s op richten en de volgende duiken zal hij toch ook op zoek gaan naar de critters.
De eerste twee duiken stellen dus weinig voor, op één kleine donkere frogfish na. IMG_6474

Al kom je zelfs dan nog vreemde objecten tegen.  IMG_6433

De lunch op de boot is beneden peil. Vervolgens keert de boot terug naar het resort om flessen te wisselen. Als ze met andere woorden genoeg flessen meehadden zou een vierde huisrifduik voor 1700u geen enkel probleem vormen.

Ik ga in zen-modus. Gewoon hier nog drie dagen aftellen en het kan enkel beter worden.

Wat gelukkig ook het geval is bij de derde duik, waar we eindelijk een boel naaktslakjes, garnaaltjes, ribbon eel, bubbelkoraalgarnaaltjes, porceleinkrabbetjes en dies meer zien.

IMG_6527

IMG_6423
Een mooie close-up van een blauwe ribbon eel lukt niet, er is net te veel deining en de aal is – wat van alen te verwachten is – geen moment stil. IMG_6567

Het schattigst zijn twee naaktslakjes, waarbij een van de twee de ander “inhaalt” en toenadering zoekt (wat enigszins antropomorf als een kusje gezien kan worden).

IMG_6504

Advertenties