Alweer ruim een uur op de (trage) boot naar Bunaken en de tweede duik in het park bij het ernaastliggende eiland. Op dat eiland zijn vier dorpjes, elk met een eigen kerk. Vissers en kokosnootkwekers. Deze duiken gaan voorbij “muren”, een duikwand naar de diepte waar je soms wel en soms niet meer de bodem ziet. De begroeiing bestaat vooral uit sponzen, wat waaierkoralen, wat zachte koralen, algen, enzovoorts.

IMG_6800Soms staat er stroming waar ik niet mee in de clinch ga, soms is het rustig.

Veel urangutankrabben. IMG_6814

Geen nudi’s op de eerste duik, wel een mooie bij de tweede. IMG_6869

Onze gids toont regelmatig een macro-onderwerp. Als hij wat ziet durft hij het wel eens bovenop een koraal te zetten zodat er meer contrast is.

IMG_6890

Hij schrikt er niet voor terug een stuk begroeiing uit te wringen om er een krab uit te trekken; dat is al meer bedenkelijk.

IMG_6838

Maar handschoenen mogen we niet dragen in dit natuurreservaat. Terwijl ik denk dat er meer schade wordt gedaan door de vinnen. Enfin, mijn handen zitten ondertussen vol rode zere plekken en kleine infecties door ongewenst contact met vuurkoraal bij het fotograferen.

Nu en dan zwemt een schildpad ons voorbij.

De derde duik is aan het ‘huisrif’. Zand, koraalbobbels, en een kunstmatig rif dat in 2003 met betonblokken is gemaakt. IMG_6922

Er groeit nog niet te veel koraal, maar heel wat garnaaltjes en krabbetjes vestoppen zich er graag.IMG_6930

We eindigen tussen zeegras, met pipefish, flatworm, porceleinkrabben in anemonen.IMG_6976

Omdat twee van mijn buddies morgen niet meer duiken, geven we nu de afgesproken tip aan onze excellente duikgids. Dennis, onze raketgeleerde, is voor een keertje niet zo slim en overhandigt de omslag met het geld voor de ogen van alle andere gidsen en helpers. Omdat we niet tevreden zijn van het duikcentrum was het de bedoeling enkel onze gids te tippen, maar ik vrees dat hij nu wel zal worden gedwongen om te delen.
Later op de dag ga ik in het kantoor bij de receptie online inchecken en mijn instapkaarten uitprinten. Zo is dat ook al in orde.

Advertenties